Grej


Der findes en verden indenfor forskellige stænger, hjul, liner og endegrej. I dette indslag vil jeg fortælle lidt om hvilket grej jeg bruger til medefiskeriet i de danske ferskvande.

- Først og fremmest skal man huske på at Rom ikke blev bygget på 1 dag! Med dette mener jeg at man starter et sted og at man derefter kan opgradere sit grej. Man bliver ikke professionel på en fisketur, der skal mange timers arbejde og øvelse til - selvfølgelig afhænger meget af grejet, men man kan også fange sin første +5 fisk på en spinnestang købt i et dansk supermarked.

I Danmark er specielt medefiskeriet en udbredt genre - specielt fiskeriet med flåd har vundet plads i de danske lystfiskeres hjerter. Så er du nybegynder eller en garvet fisker der enten research'er sit næste indkøb eller blot ønsker ny viden omkring grejet m.m. så er det her du skal begynde at læse med ;-)

Flådfiskeri
Grej til flådfiskeri:
Der er 3 hovedelementer indenfor flådfiskeriet - Flåd, bly og krog.
Flåddet bruges til at indikere bid, blyet til at holde flådet på plads i vandet og få dybde på dit fiskeri og sidst men ikke mindst krogen, her behøves vist ingen forklaring.

Stangen:
Jeg bruger en 13' Maver Abyss X Series Match stang. Matchstangen er lang stang, med små øje'r, og kan fås med forskellige niveauer aktion. Stangen som jeg selv bruger har light action, det vil sige at selv kampen mod de store rudskaller bliver sjovt. Stangen er købt hjem fra England hvilket betyder at prisen er skruet helt i bund - en utrolig god stang til prisen. En all around stang til det danske medefiskeri - pga. light action fighter stangen næsten selv fiskene, hvilket betyder at du også sagtens kan lande +5 kg's karper på stangen.

 Hjul:
Til min Maver match stang bruger jeg et Daiwa Harrier X Match Rear Drag hjul, et rigtig godt og hjul til specielt medefiskeriet og kan klare alle forhold som det danske vejr og de danske vande kan udsætte grejet for. Hjulet er 5:2:1 hvilket er perfekt til medefiskeriet da det giver dig en stabil indspinning! på hjulet har jeg en 0,20 mono line som har en brudstyrke på ca. 3-4 kg. mere har du ikke brug for til det danske flådfiskeri.
Tip!! Sørg for der line til spolekanten, hvis du fisker med for lidt line på spolen giver et upræcist kast, og på den måde har du ikke mulighed for at ramme din foderplads hvergang.


Karpefiskeri
Grej til karpefiskeri:
Jeg benytter mig for det meste af helikopterrigget. Læs mere om rigget her. Mit karpesæt er udelukkende fra RT(Ron Thompson). Et godt sæt til prisen som tjener dets formål.

Stængerne
Jeg benytter mig af Ron Thompson Specimen Pro Carp 12" - nogle rigtig gode stænger til en billig pris. Stængerne har en medium/hård aktion, hvilket gør den perfekt til at fighte karpen. Alle 3 stænger i mit karpesæt består af disse stænger, og jeg er helt klart tilfreds med dem.

Hjulene
Okuma Dyna Drag Pro DAP 60, et rigtigt solidt hjul til dette krævene fiskeri. Bremsen er utrolig lækker og baitrunner funktionen virker ubeklageligt - hvergang!

Bidmelderne
Ron Thompson Pulse Tronic alarm set. Et helt sublimt bidmelder sæt. Selve sættet indeholder 3 bidmeldere og 1 reciver. Selve bidmelderene har hver sin lille pærer med et led lys, henholdsvis: Rød, grøn og blå, på den måde kan du se lige præcis hvilken stang der er bid på i mørket. Bidmelderne kan stilles i tone og voloume. Det rigtig gode ved disse bidmeldere er at de har et lavt strømforbrug!




Rodpod
Det er vigtig at have en ordentlig rodpod, en rodpod der kan modstå vind og vejr, men så sandelig også karpens rusk og run! Det vigtigt at den kan stå stabilt på jorden, og allerbedst hvis benene kan bores 1 cm. ned i jorden.





Net:
Et afgørende redskab til karpefiskeriet. De små karper mellem1-3 kilo kan let fanges uden brug af net, men kommer du først over de gyldne 3 kilo vil der kunne opstå problemer og du vil risikere at miste fisken!
- Uanset hvad er det altid godt at have et net ved hånden, uanset fiskens størrelse. Der findes specielle karpenet, disse net kan lande selv de største danske fredsfisk.

Tip! Valg evt. et net med gummimasker - krogen sætter sig ikke fast og nettet tørrer hurtigere.

Afkrogningsmåtte:
De fiskere som ikke mener afkrogningsmåtten er et nødvendigt remedie tager så grueligt fejl - Hvad vil du gøre når du står med 10+ fisken og skal til at afkroge den? At lægge den på jorden kan i værste tilfælde koste den livet, idet dets slimlag bliver beskadiget. Så afkrogningsmåtten er helt klart nødvendig hvis du er på jagt efter de helt store fisk.


Husk for guds skyld at gøre måtten våd før fisken anbringes på måtten.
I det hele taget er det en god tommelfingerregel ikke at lægge nogen former for fisk på jorden!

Tip!! Gør altid dine fingre våde før du begynder at holde om fisken, på den måde skader du fisken mindst muligt.

Vejeslynge:

En vaske ægte lystfisker har altid en vejeslynge og vægt med, skulle heldet være med dig kroger du måske din nye PR, også er et billede ikke nok, nej så skal fisken ha med målebånd og vægt før den igen kan genudsættes i sit rette element. Der findes mange forskellige vægte - hvilken du vælger at købe afhænger af dit fiskeri. Fisker du udelukkende efter de store fisk kræver det en vægt med et godt vægt interval eventuelt mellem 10-30 kg. Hygger fisker du blot er en almindelig vægt med en skala mellem 0-10 kg. rigeligt. Sidst men ikke mindst skal du så bare beslutte dig for om du er til moderne digital eller den gode gammeldags!

Tip!! Medbring altid et kamera på dine fisketurer! Så kan du vise billederne frem og blære dig overfor dine kammerater!