Karpe


Skælkarpe
Karpen er kendt som den klogeste af ferskvandsfiskene, den er utrolig sky og aner hurtigt uråd hvis der er noget skummelt ved agnen. I de danske ferskvande findes der 3 arter af karpen. Græskarpen, skælkarpen og spejlkarpen. Alle karpefiskene er kendt for at give en rigtig solid og langvarig fight, hvilket gør den utrolig attraktiv blandt de danske specimenfiskere(Fiskeri efter en speciel art). Blandt andre grunde end blot fighten kan nævnes, størrelsen, vægten og de mange timers forberedelse før en eventuel tur, og sidst men ikke mindst den søde smag af succes når du lander din drømme karpe!


Græskarpe
Karpen er kendt for at kunne veje op imod 40 kg. Der findes dog ingen registreringer af sådanne kæmper fra dansk vand. Skal du efter de helt store kæmper må du til udlandet, Spanien, Frankrig, Polen, Holland og Rusland er kendt for deres kæmper.

Spejlkarpe
Karpen kan som mange af de andre danske fredsfisk fanges nær grøde, åkandebælter, siv osv. Der findes utrolig mange forskellige teknikker indenfor karpefiskeriet. Jeg vil prøve at give så grundig og omfattende et indblik i karpefiskeriets verden som mulig. Grej, rigs, agn, foder og andet udstyr til karpefiskeriet.

Grejet
Grejmarkedet udvikles og udvides år for år, og det går stærkt! Indenfor lige præcis karpefiskeriet findes der stænger, hjul, line osv. der er specielt udviklet til det krævende fiskeri efter karpen.


Et komplet karpesæt
Karpefiskeriet er en af de dyreste former for lystfiskeri i verden, der findes et hav af produkter fra forskellige producenter. Fælles for dem alle er at de produkter de udvikler har samme formål, at fange karper.

Rom blev ikke bygget på 1 dag, ligeledes får du heller ikke et helt optimalt og perfekt karpesæt til at starte med(med mindre du har lommen fuld af guld). Som udgangspunkt består et karpesæt af 4 ting; stænger, hjul, rodpod. bidmeldere også narturligvis grejet.
´
Herefter kan tilføjes adskillige remedier. Afkrogningsmåtte, sack/slynge, vægt, holdall, swingers, bivy, parasol, fangstnet, bedchair, stol osv.


Vil du ud og smage på karpefiskeriet og derfor ikke har planer om at skulle ud og invistere titusinder af kroner på stænger, grej mm. så er her et godt alternativ til den nye karpefisker. Med sættet kan du  snildt lande dine første mange karper. Sættet kan købes her:
http://webshop.predatorsportfishing.dk/shop/karpesaet-danmarks-billigste-375p.html

Her får du et godt starter sæt til pengene.


Stængerne er der som sådan ikke meget at sige om. 12-13' fod med en middel fleksibilitet. Hjulene derimod er en helt anden historie. De såkaldte baitrunnerhjul er speciel fremstillet til karpefiskeriet. Specielt ved baitrunnerhjul i forhold til et normalt spinnehjul er bremsen. Bag på selve baitrunnerhjulet sidder en kontakt som slår selve bremsen fra/til, hvilket betyder du ikke skal stå og filler med bremsen når du har den store fisk på krogen.

Kender du dit fiskevand godt, ved du også om der går rigtig store fisk i vandet. Udfra dette vælger du hvilken spole du skal sætte på dit hjul. Spolen med brudstyrke 10 kg. eller den lette til 3-5 kg.

Rodpod bruges til at ligge sine tilrigget stænger på, montere bidmelderene, kaste ud og vente på et run og bidmelderens skrigen(bidmeldere kan også benyttes ved geddefiskeri).

Helikopterrig
Rigs
Der findes utrolig mange forskellige former for rigs til karpefiskeriet. Nogen nyder selv at lave deres egne forfang, imens andre køber. De to mest kendte rigs til karpefiskeriet er helikopterrigget og det normale hair rig.

På billedet er der benyttet forskellige andre materialer. Rig tubing, leadclips og camouflage bly, et rig der er utrolig effektivt da det falder i med søens bundmateriale.
Hairrig



Helikopterrigget får agnen til at ligge op fra bunden, alt efter hvor stor et forfang du fisker med. Hvorimod du med hairrigget har din agn liggende med et slæb på bunden, hvor agnen ligger på fladt på bunden.




På begge rigs kan monteres alle former for agn. Majs, maddiker, boilies, pellets osv. Indenfor karpefiskeriet findes der dog enkelte værktøjer til montering af agn. Disse værktøjer kaldes boilie bor og nål.


Agn typer










Hvis du troede grejmarkedet var den rene jungle, så vent til du har været på udkig efter boilies eller pellets. En boilie er en lille kogt dejkugle og der findes utallige smage, lugte, farver, størrelser og producenter. Rent ud sagt et rent gedemarked. Hver især har vi testet utallige varianter, forskellige sammensætninger mm. det er via disse eksperimenter vi finder frem til vores favorit.

En anden og lidt nyere form for agn er de såkaldte pellets. Pelletsne kan som boilisne også fås i forskellige varianter ang. farve, duft, fangst formål og størrelse. Pellets kan som boilies også placeres på et hairrig, men en nyere form for placering er ved hjælp af et pellet-band. Et lille gummibånd som vist på overstående billede. Til P&T fiskeriet, kan fås specielle ørred-pellets, det specielle ved netop disse pellets er fiskenes kendskab til agnen. Disse pellets bliver nemlig brugt som foder på dambrugene, hvilket vil sige at ørrederne genkender pelletens duft og udformning. Men pelletsne er også en helt uovertruffen agn til karpefiskeriet, enten fisket på bund eller ved overflade fiskeriet.

Alt lyder lækkert, der er dog enkelte ulemper ved boilies og pellets, nemlig prisen. Køber du boilies/pellets herhjemme kan det hurtigt rende op i et par hundrede kroner for en dags tur til den lokale sø. Der er dog også positive ting ved dem, ellers ville du aldrig være blevet produceret.. de er selektive! I forhold til maddiker og majs, som også er utrolig gode agn typer til karpefiskeriet. Ved at fiske med boilies eller pellets frasortere du de mindre fisk. Derudover ligger der utrolig meget forskning bag de forskellige typer boilies og pelltets, så mon ikke effektiviteten også er bedre.

Har du en bager jomfru gemt i dig, kan du selv eksperimentere med hjemmelavet boilies. Der findes adskillige opskrifter rundt omkring på nettet. Det er en utrolig tilfredsstillelse at stå ved vandet og ha' kroget en karpe på hjemmelavet agn! Se en eventuel opskrift på boilies under "Forfoder" kategorien i toppen af menuen.


Forfodring
Vil du fiske seriøst efter karpen? så er det vigtigt at have styr på forfodret! forfodret er enhver karpefiskers trofaste hjælper. Lær du at mestre håndværket at mix'e den perfekte forfoder, så vil resultaterne blive derefter. Forfodringen er en enorm del af karpefiskeriet, da karpen er en så snu og sky fisk, er det vigtigt at tiltrække dem, desto bedre foder, desto flere fisk på pladsen.

Foderet anbringes i "bomben"
- ved kollision med vandoverfladen
vil den åbne sig og foder ved din agn.
Der findes et hav af forskellige sammensætninger. Personligt benytter jeg mig af en groundbait, pellets i forskellige størrelser, 12 millimeter boilies, derefter tilsætter jeg duft og smagsstof. En utrolig effektiv form for forfoder. Når du har fået sammensat din forfoder således at du har en klistret konsistens, det er en kunst i sig selv at ramme den helt rette konsistens.

Når du har fået bikset din forfoder sammen handler det om at få det i vandet. Der findes et par forskellige måder. Den manuelle, kast med hånden, Foderkatapult og PVA poserne. Til forfodring med boilies benyttes et kasterør og til store mængder foder kan en spoomb benyttes.


PVA
Den såkaldte PVA netpose er populær til forfoderet idet du rammer præcis ved dit rig, og du kan få din forfoder langt ud hvis du fisker langt fra bredden. Når PVA posen kommer i kontakt med vand, vil posen langsomt begynde at oplæse sig og du vil kunne forfodre koncentreret ved din agn.
Der findes også andre former for PVA materiale. Snor som du kan binde boilies på, og på den måde få boilies til at ligge lige rundt om din agn.

Se denne youtube video med PVA posen under vandet
Klik her

Formålet med fodringsslangebøssen siger vist sig selv. Et redskab der kan skyde din foderklump, majs eller boilies ud på længere afstand, med en højere præcision end manuelt kast.

Kasterøret til boilies kan fås i flere forskellige diametermål. Du vælger den størrelse boilies der skal fiskes med, putter dem i røret og kaster dem ud til din agn.

Forskellige former for karpefiskeri
Ligesom ved alle andre typer fiskeri er der forskellige former for fiskeri.
Vi har 3 overordenede typer: Bund, flåd og feeder. Den typiske form er bundfiskeriet. Karpen bevæger sig overbunden i sin søgen på føde, så ved bundfiskeri ved du med sikkerhed du befinder dig på den rette dybde. Ejer du ikke et karpesæt med bidmeldere osv. kan flådfiskeriet være et stærkt alternativ, bl.a. fordi du kan komme lydløs i vandet, i forhold til et bundrig. Feeder fiskeriet er specielt interessant. Du har en speciel fremstillet feeder. Feederen fungere som bly, på selve feederen fastklemmer du dit foder, foderet vil så opløse sig og lægge sig ved din foder.

Tips
Et par enkelte tips til dit karpefiskeri:

1. Observer dit vand, find den helt rigtige plads.
2. Karpefiskeri kræver tålmodighed!
3. Sørg for din rodpod står solidt, karpen er en stærk fisk!
4. Karpen har en rutine rute i søen, læg mærke til karperne ved skumrings tid.
5. Det bedste karpefiskeri er i natte og morgentimerne. Karpen kan lokaliseres ved at der kommer bobler op til overfladen, dette skyldes at karperne rodder efter føde på bunden og forskellige bundgasser bliver sluppet løs.

- HELD OG LYKKE DERUDE!