Predators

Gedden

Kendetegnene ved gedden er den lange krop, formet som en torpedo, de syglig spidse tænder og dens umættelig appetit.

Fiskeriet efter gedden går under navnet "Predator fishing" og der findes utallige metoder at fange denne glubske rovfisk på - jerkbaits, levende/død agn, woblere osv. Gedden kan findes i næsten alle danske søer, samt å'er og brakvande.

I Danmark fiskes gedden som en sportsfisk - rigtig mange fisker udelukkende efter gedden, og dedikere alt deres fiskeri efter dette altædende monster. De fleste sportsfiskere går efter de såkaldte madammer, hvilket vil sige hunnerne, da de kan blive størst - helt op til 36kg, dog kendes der ingen gedde fangster i Danmark over 30 kg.

OBS! Er du på tur efter den berygtede gedde, må det ej forglemmes at mindstemålet for gedden i ferskvand er 40 cm og i saltvand 60 cm. og at der gedden er fredet i perioden 1. april - 30. april hvor gedden er gået på "leg." Så tag hensyn til gedderne i denne periode, alle gedder der ved uheld kroges skal øjeblikkeligt genudsættes.

Tacklet
Der findes mange måder at fange gedder på, den mest kendte igennem tiden må dog siges at være fiskeriet med levende/død agn i form af: Skaller, sild/filletter, makreller eller andre små fisk - alle gode agnfisk til gedde fiskeriet.

Der findes forskellige former for forfang til gedden, og det afhænger meget af egen erfaring hvorvidt man ønsker at benytte agn nål, eller blot kroger agnfisken i ryggen, med et enkelt tre-krogs forfang, eller med forfanget som vist på billedet, hvor en tre-krog sættes i ryggen og den anden i agnfiskens mund, således at agnfisken står naturligt i vandet.

De erfaringer jeg har gjort mig, tyder på at det tit er de større gedde madammer der snupper agnfisken, fremfor en kunstig agn.
- Men det vigtigste for en gedde fisker er at gøre sig sine egne erfaringer med forskellige former for agn, og lære at præsentere sin agn korrekt for gedden.

Udstyret
Når du fisker gedder er det vigtigt at udstyrret er i orden, tænk hvis den helt store gedde madam pludselig skulle vise interesse for din agn - så er det vigtigt ikke at stå med et komplet spinnesæt købt i Bilka for 250,-

Er du ny indenfor geddefiskeriet er det ikke nødvendigt at gå ud og spendere flere tusinder af kroner. Et godt begyndersæt bestående af en lidt kraftigere spinnestang på 8' - 9' fod, med et solidt hjul med en 0,30-0,35 line - Så er du klar til en tur i det blå efter ferskvands uhyret!

Tips & tricks

1. Vær opmærksom på overfladen. Ser du en masse små skaller springe i overfladen, er det højst sandsynligt et spring for deres liv - dette er et tegn på at gedde er på jagt.
Hold også øje med mågerne, ser du måger gøre nedslag imod overfladen, er det højst sandsynligt fordi skallerne er blevet tvunget mod overfladen af jagtende gedder, også er det med at få dit rig kastet ud i det omkring liggende område.

2. Når du har indfundet dig ved søen, så gå en runde og observere hvor den mulige kæmpe gedde kunne lægge på lur. Gedden har brug for camouflage så derfor kan den tit findes hvor der er siv, gråder eller åkandebælter, således at den har overraskelses momentet overfor den enlig omstrejfende skalle.
Når du har fundet din fiskeplads, så prøv at forfodre ved pladsen, således trækker du skallerne til, og hvor der er skaller vil der med tiden også komme gedder.

3. Husk altid at have dine gedde værktøjer med. Den langnæbbet tang er et uundværlig værktøj for geddefiskeren, skulle du være så uheldig at gedden kroges dybt, vil du have brug for tangen, blandt andet for at skåne gedden mest muligt, men også for din egen skyld.. de syglig spidse tænder er ikke noget at spøge med.

(Nærmere information om andre agn typer kommer..)


Aborren


Kendetegnene ved aborren er dens striber som omkranser dens liv, disse striber kan dog være udvasket og næsten usynlige. Derudover har aborren nogle syglig spidse pigge på dens rygfinne(piggene er ikke giftige).

Fiskeriet efter aborren går under navnet "Predator fishing" idet aborren er en rovfisk som dens større konkurrent gedden.

Aborren kan findes i de danske søer, brakvand og lidt større vandløb.

 Fiskeriet efter aborren foregår på bunden. De mindre aborre er oftest på lidt lavere vand, hvor der er planter og smådyr, hvor imod de store aborre går på åbent vand hvor de jagter i stimer efter mindre fisk.
Det bedste leveforhold for aborren er i søer med højt ilt-indhold og klart vand.

Da størrelses forholdene for aborrerne i de danske søger er så markant, må en aborrer over kilo'et siges at være en rigtig flot fisk.

Der findes som sådan ikke noget tackle eller rig til aborre fiskeriet.

Når du fisker aborre kan en bundmede være en genial ide, smid en orm eller maddike på en str. 10/12 krog, tilføj eventuelt en bidmelder hvis du har flere stænger i vandet ad gangen, på den måde misser du ikke et eventuelt "run."

Frasortering af de små aborre
Aborrespinnere
Er du træt af de små aborre, så skift til agnfisk - smid en mindre skalle på din flådstang(fisket lige over bunden) eller fisk den på bunden, på den måde får du frasorteret de små ubetydelige aborre som endnu ikke er nået størrelsen til at kunne indtage fisk.

En helt anden agn type til aborre fiskeriet er den gode gammeldags spinner! Alt hvor klart vandet er i dit fiskevand, så er spinneren altid et forsøg værd! En sølv spinner fisket som en skadet skalle er et hit blandt de lidt større aborre - øvelse gør mester, det vigtigste er at prøve sig frem og gøre sig sine egne erfaringer, til sidst vil du finde den metode der passer dig bedst og som giver de bedste resultater.

Jigs & Shads
En sand "killer" indenfor aborrefiskeriet er jiggen!
Jiggen findes i utrolig mange forskellige udforminger, med marabou, hår, gummi, dobbelt halet, enkelt halet osv. og farveudvalget er enormt!! Men vigtigst af alt er - det fanger fisk.

 Det svære ved jig fiskeriet er teknikken, det kræver træning og er ikke noget man fanger fisk på, på første kast(self. kan man være heldig) ;-)

Teknikken ligger i at løfte stangen i små hoppende bevægelser, således at jiggen hopper over bunden og skaber en masse tumult. Når du sænker stangen igen haler du lidt line ind. Undervejs i kan du foretage spin-stop, det er før set at aborren selv henter jiggen når den står på bunden.


Er dit fiskevand grumset vil en pang farve være det ideelle valg. Fisker du i klart vand, vil en mørkere jig være sagen, evt. brun, blodrød eller mørk grønlig.



- Leg lidt med de forskellige former indenfor Aborre fiskeriet, alle er meget spændende og kan indbringe dig din nye PR aborre!


Knæk og bræk!