Brasen

Kendetegnede ved denne ferskvandsfisk er den høje ryg, brasen er oftest gylden brunlig og kan findes i de fleste danske søer og langsomt strømmene vandløb. I de tidlige år ligner brasen meget skallen, indtil den begynder at udvikle den høje ryg.

De fleste brasener i de danske søer vejer mellem 1-2 kg. men i nogle tilfælde kan brasen veje helt op til 9 kg.
Brasens vægt afhænger meget af søen, er der kamp om føden bliver Brasen oftest ikke større end de 1-3 kg. da den må leve af planter istedet for dens fortrukne føde, mindre bunddyr.

Danmarksrekord ligger på 8,2 kg. og er fanget i 2007.
Brasen er en rigtig sjov fisk at fiske efter, du kan let fange i dobbelt tal af brasener hvis du rammer dagen, trods den korte tid det tager at fighte fisken, er det en hyggelig form for fiskeri! Om vinteren står Brasen i stimer på det lidt dybere vand - en ren guldåre! Finder du sådan en stime kan det godt løbe op i rigtig mange kroget fisk.Har du været på karpetur, så har du sikkert prøvet at fange brasen som bifangst på dit karperig. Brasen er nemlig ikke kræsen af sig. Både et karperig med en boilie, majs/orm fisket på flåd eller bund, så har du muligheden for at kroge brasen. En sikker vinder er et wagglerflåd rig, fisket 5 cm over bunden m. str. 12 krog med orm, tippet med et enkelt majs. Kast rigget ud foran et åkandebælte eller andet grøde - tro mig, der er næsten garanti for succes!