Suder

Den grønne karpefisk med den muskuløse overkrop og de orange/røde øjne.
Suderen findes i to udgaver, den velkendte brun gullige fisk fra de danske søer og moser, og så er der den helt gylden suder som bruges til havedams brug.
- Og da vi ikke fisker i havedamme fokusere vi lige på sø suderen!

Suderen er grøn gullige og hele dens krop fungere som en samlet muskel. Kroppen er dækket af små helt små fine skæl, som har et tykt slimlag som beskyttelse.

Mange medefiskere fisker efter suderen grundet dens rigtig gode fighteregenskaber - så når hylden blomstrer er det med at trække i tøjet, få smurt madpakken, tjekke fiskegrejet efter - også afsted!

Er det en han eller hun?
Er du i tvivl om hvorvidt du har fanget en han eller en hun suder, så tag et kig på suderen bugfinne. Hannens er noget større og stivere end hunnens.

Hvor stor kan suderen blive?
De fleste sudere i de danske søer ligger mellem 1-3 kilo - en suder på 3 kg. må siges at være en rigtig pæn fisk! Maksimal vægten for suderen er 6-7 kg. hvilket må siges at være et sær tilfælde. I Danmark er der endnu ikke registreret en suder fangst på over de 5 kg.

Hvor fanger jeg suderen?
Suderen kan fanges i næsten alle danske søer samt moser, men kender du til en lille skovsø, eller en lokal mose, så skal du helt klart prøve her! Gå efter et fiskevand som ikke er overfisket, tag eventuelt ud til søen/mosen et par gange før din planlagte fisketur og observer vandet m.m.
Suderen opholder sig ved vandplanter, åkanderanker, siv og nedsunkne grene, så hvis du kan øjne dig muligheden for en fiskeplads i nærheden af disse elementer, så skal der bestemt nok komme bud efter din agn.

Agn
En orm, maddiker eller majs fisket med et 2-3 cm. slæb på bunden, eller fisket 3-5 cm. over bunden er en sikker vinder, suderen opholder sig ved bunden da det er her den finder sin føde. Du kan enten fiske med en bundmede eller med flåd, det er kun et spørgsmål om egen erfaring hvad der fungere bedst, prøv eventuelt begge dele. En ren killer er en str. 10 krog med majs, tippet med et par maddiker - Prøv det!
Er du til den lidt mere uhhh hvad mon sidder for enden af linen agtig fiskeri, kan du prøve med en boilie, suderen er ikke kræsen og boilien er heller ikke noget dårligt alternativ til den helt store suder!